5 načina da vam učenje jezika bude zabavno.

Odlučili ste da naučite novi jezik? Pored časova jezika koje pohađate i standardnih metoda, postoje i mnogi drugi načini da nešto naučite vezano za jezik koji ste postavili kao cilj. Neka vam to postane deo svakodnevnog života.  Ako se malo potrudite, možete se zabaviti i mnogo naučiti i van učionice. Evo nekih ideja :

 

  1. Okružite se jezikom koji učite
    Promenite jezik na svom telefonu i drugim uređajima gde je to moguće. Naučićete usput mnogo korisnih reči i izraza .
    Pronađite pesme na stranom jeziku koje vam se dopadaju i imaju zanimljiv tekst. Pevajte i pokušajte da zapamtite bar nekoliko stihova. Gledajte filmove na odabranom jeziku. Pronađite titl na tom istom jeziku, tako da možete da slušate i pratite tekst u isto vreme.
  1. Svet oko nas
    Nađite nazive za stvari u kući ili na radnom mestu- delove nameštaja, uređaje, aparate… Napišite reči na raznobojne papiriće i zalepite na odgovarajuće predmete. Tako ćete ih naučiti neosetno, u prolazu. I sve druge nove reči koje treba zapamtiti lakše ćete savladati ako ih ovako zakačite na frižider, pored ogledala i slično.
  1. Čitajte
    Veliko je zadovoljstvo kada ste u stanju da na stranom jeziku pročitate nešto van udžbenika- priču, novinski članak, uputstvo za upotrebu nekog proizvoda, recept za neki kolač, roman, zavisno od vašeg nivoa i interesovanja. Čak i ako ste još uvek početnik, postoje specijalno prilagođena izdanja koja ćete moći da pratite. Počnite da čitate što pre!
  1. Govorite što više
    Iskoristite svaku priliku da govorite jezik. Ne plašite se grešaka, to je sasvim prirodno. Nađite partnera za konverzaciju. Postoje sajtovi na kojima možete da pronađete ljude sa istim ciljem, kao na primer www.wespeke.com, www.mylanguageexchange.com, www.converstionexchange.com i mnogo sličnih.
  1. Snimajte se
    Iskoristite opciju na svom telefonu da snimite svoj glas. Biće vam zanimljivo da čujete kako zvučite, a lakše ćete uočiti i greške u izgovoru. Možete da snimite po nekoliko fraza ili rečenica koje želite da zapamtite i da ih preslušavate u toku dana dok ste u prevozu ili nešto čekate. Na naprednijem nivou, zadajte sebi vreme, 1 minut na primer i pokušajte da govorite bez pauze na određenu temu. Zabavno je i pomaže!