SCRABBLE  je popularna društvena igra sa rečima. Podseća na ukrštenicu, ali za razliku od običnih ukrštenih reči, ovde će vam, osim znanja, biti potrebna i sreća, kao i veština da sa slovima koja ste izvukli osvojite maksimalan broj poena i, naravno, nadmudrite protivnike.

Istorija SCRABBLE-a, kao i mnogih veliki i malih izuma u istoriji, počela je neslavno. Kada je 1938. Alfred Mosher Butts , američki arhitekta bez zaposlenja, osmislio ovu igru, ništa nije nagoveštavalo da će ona postati jedan od najpopularnijih brendova i naći svoje mesto u trećini američkih porodica. Redom su ga odbili svi proizvođači kojima je ponudio igru. Proizvodnja ipak počinje, u improvizovanim uslovima i uz gubitke tek 1949, ali do prave prekretnice doći će tek 1952. Tada je, kako to biva, sasvim slučajno, na odmoru,  SCRABBLE zapazio direktor Macy’s  lanca robnih kuća. Po povratku na posao, odmah je poručio veliku količinu i vrlo brzo rasprodao! Naredne godine prodato je blizu četiri miliona setova, a i dalje se u SAD svake godine proda između milion i dva miliona.

World Scrabble Championship na engleskom jeziku održava se svake godine, a postoje i svetski šampionati na francuskom i španskom.Tu su i brojni nacionalni turniri, a SCRABBLE sada postoji i u online verziji, gde možete igrati protiv kompjutera, ili protiv stvarnih protivnika.

scrabble-921255_1280

Zanimljivosti o SCRABBLE

 

Upravo ovih dana, 29.novembra, obeležava se 67. rođendan SCRABBLE-a, a u čast 60. jubileja britanski dnevni list „The Daily Telegraph“ objavio je 60 zanimljivosti vezanih za ovu igru. Izdvajamo neke:

  • SCRABBLE trenutno postoji na 29 jezika. Nije moguće igrati ga na japanskom ili kineskom
  • Verzija na engleskom ima 100 pločica sa slovima, a najviše imaju francuska i italijanska verzija, po 120
  • U malezijskoj verziji igre ima 19 pločica sa slovom A, što je skoro petina ukupnog broja
  • Procenjuje se da 53% domaćinstava u Britaniji ima bar po jedan set ove igre
  • Alfred Butts, izumitelj, proračunao je učestalost i raspored slova analizirajući naslovne strane New York Times magazina
  • SCRABBLE se širom sveta koristi kao jedan od načina učenja engleskog jezika
  • Najmlađi pobednik britanskog nacionalnog šampionata je Alan Saldana, koji je te 1993. imao samo 15 godina
  • Moguće je osvojiti čak 1789 poena sa jednom reči! Ta reč je OXYPHENOBUTAZONE. Da bi ostvario ovaj rezultat, takmičar Bendžamin Vu je poređao slova duž gornje ivice table ostvarivši tripple word score, a istovremeno je reč ukrstio sa drugih sedam reči poređanih vertikalno!
  • SCRABBLE se pominje u mnogim filmovima i čuvenim romanima koa što su, na primer, Lolita ili Rozmerina beba
  • U velike ljubitelje SCRABBLE-a spadaju i imena kao što su kraljica Elizabeta, Sting, Mel Gibson, Kianu Rivs, Tom Kruz, Šeron Stoun

SCRABBLE je jednostavna igra koja se brzo nauči, ali treba dosta vežbanja da biste postali majstor.U svakom slučaju, nateraće vas da aktivirate sav svoj vokabular, sve moždane vijuge i veštinu kombinatorike. Zabava zagarantovana!

U SPEAK-u uskoro SCRABBLE  turnir!