Izvor: Portal Mladi – Oni su mladi, puni ideja i žele da osvoje svet. Žele nešto sada za svoje bolje sutra i pitaju se kako da to dobiju? Gde da pronađu prave informacije koje će im pomoći u donošenju nekih od najvažnijih odluka u životu? Iako neki od njih imaju samo 12 ili 13 godina, izenenadiće vas činjenica da svet oko sebe posmatraju jednim itekako zrelim očima.

U pitanju su polaznici Škole stranih jezika Speak iz Kruševca, koji su prethodnog vikenda učestvovali na prvoj radionici koju je u prostorijama škole organizovao StartPoint centar za razvoj karijere.

“Speak smo videli kao značajnog partnera u ovoj misiji širenja vidika mladima i podsticanja na rad na sebi i sticanja veština koje su potrebne za karijeru u 21.veku, od kojih je jedna svakako – znanje stranih jezika. Polaznici prve radionice koju smo organizovale bili su učenici/ce viših razreda osnovne škole i srednjoškolci/ke i sa njima smo, kroz različite zabavne vežbe, pričale o načinima komunikacije i tome kako bi idealni zaposleni trebalo da izgleda i koje bi veštine trebalo da ima.” – navodi Adrijana Milosavljević karijerna savetnica u StratPoint centru.

Iako se ponekad misli kako su mladi danas nezainteresovani, da nemaju jasne želje i stremljenja, brojni primeri pokazuju da nije sve onako kako izgleda. Prava pitanja koja moramo postaviti je da li smo mlade ikada pitali kako se osećaju, postavljaju li sebi neke ciljeve i koja su njihova interesovanja?

“Nakon nekoliko godina rada s mladima, rada na GIZovom projektu Profesionalna orijentacija, kao i sprovođenjem mini projekta “Moja karijera online & offline” pod pokroviteljstvom NAPOR-a (Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada) shvatila sam da je mladima, baš potrebno pružiti šansu da se malo uključe, upoznaju druge i podele sa njima mišljenja o nekim temama koje su im važne, a o kojima možda nemaju prilike da pričaju u svom okruženju ili školi.”- nastavlja Adrijana

Život je skup izbora i odluka koje donosimo, a kako bismo doneli bilo koju odluku moramo raspolagati dovoljnom količinom informacija koje nam pomažu u selekciji i na kraju u izboru koji nam se čini najbolji. Nedostatak informacija ili preplavljenost informacijama koje nam danas stoje na raspolaganju, nose sa sobom podjednaku meru problema sa kojim se možemo suočiti u trenutku kada je potrebno napraviti određene izbore. Jedan od najvažnijih u životu je, svakako, izbor zanimanja.

U skladu sa tim, ono što su mladi Kruševljani i Kruševljanke, ovom prilikom istakli kao svoj potencijalni strah, je strah od pogrešnih izbora. Međutim da li odluke koje donosimo na kraju osnovne i srednje škole, postaju i poslednje koje u životu donosimo na ovu temu?

Cilj radionice, namenjene mladima koji upisuju srednju školu ili fakultet, odnosi se i na ukazivanje na sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Počev od pravilnog izbora fakulteta, u skladu sa našim sklonostima i željama, pa do otvaranja čitavog spektra ostalih mogućnosti za lični i profesionalni razvoj za koje možda nismo ni znali da postoje.

“Otuda i ideja da se osnuje StartPoint centar za razvoj karijere, kao početna tačka za sve one koji se dvoume oko izbora zanimanja ili one malo starije na početku karijere, kojima je potrebna podrška u apliciranju za neki posao ili predstavljanja poslodavcu.”- o inicijalnoj ideji nastanka Centra otkriva Adrijana.

Kroz različite interesantne vežbe i zadatke, učesnici/ce prve radionice centra, otvoreno su iznosili/e svoja mišljenja na temu komunikacije i aktivnog slušanja o kojima do sada nisu razmišljali, kao bitnih preduslova za stvaranje zdrave radne atmosfere u kojoj će se jednog dana naći.

Sa radionice su izašli tražeći odgovore na brojna pitanja koja su pokrenuta tokom tročasovnog rada sa trenericom StartPoint centra i, kako navode, pozitivan utisak ostavila je činjenica da su svi imali priiliku da se uključe u podjednakoj meri. Osim prilike da nauče nešto novo, mogli su i da se zabave i zaključili da su bili iznenađeni time da im je nešto držalo pažnju toliko dugo.

“Speak škola konstantno radi na tome da svojim polaznicima pored nastave jezika obezbedi i druge edukativne, zabavne i motivišuće sadržaje. Tako smo se odlučili i za saradnju sa StartPoint centrom, smatrajući da ovi mladi ljudi, kreativni i energični, a sa zavidnim znanjem i iskustvom zaista imaju šta da ponude. Prva radionica je to i pokazala. Utisci pozitivni, nastavljamo dalje.” – za kraj navodi Danica Popović vlasnica škole stranih jezika Speak.

Nakon radionice, održane su i prve individualne sesije karijernog savetovanja, dok iz StartPoint centra za naredni period najavljuju uspostavljanje saradnje sa još nekim partnerima iz oblasti obrazovanja i biznisa sa lokala.